Йога терапия

      SAMAGRA YOGA CHIKITSA

(цялостна Йога терапия)

 

        Цялостната Йога Терапия е един индивидуален подход, при който се вземат под внимание всички нива на човешкото съществуване. Този подход влияе успешно при дистрес, болка, психосоматични и психологически заболявания, при рехабилитация след тежко заболяване, като съпътстваща  терапия и донякъде дори и при психически заболявания. Въздействието става чрез промяна начина на живот, промяна на хранителните навици, практикуването на класически йога практики и повишаване на знанието за йога според нагласата, ограниченията и личностния тип на всеки отделен пациент.

        Йога Терапията за разлика от модерната медицина подхожда към лечението на психосоматичните заболявания, каквито са например астма и високо кръвно налягане , по съвсем различен начин. Тя не се занимава само с физическото тяло, а напротив чрез различни Йога методи  въздейства върху всички нива на нашето съществуване.

        Чрез основните методи на Йога - правилно дишане, правилно практикуване (правилно изпълнение на упражненията), правилно хранене, правилната релаксация и положително мислене – би могло да бъде предотвратено или преодоляно всяко психосоматично заболяване.

        В Йога Терапията се използват различни  Йогийски техники като:

        *асана -  йогийски упражнения;

        *крии - изчистващи техники;

        *релаксация;

        *правилно хранене;

        *пранаяма - дихателни техники,

        *медитация;

        *пеене на мантри;

        *Йогийска консултация;

        *специални техники като циклична релаксация или канализиране на прана; * карма йога.

        Тези техники въздействат върху всички коши.*  (върху всички наши обвивки)

     Йога Терапията разглежда нашето тяло като съставено от пет обвивки (Panchakosa):

  1. Аннамая коша- представлява физическата обвивка - това е най-грубата от петте коши. Всички живи и неживи неща се състоят от материя. Този материален аспект на нашето тяло се нарича Аннамая коша. Тя се състои от 5 елемента (Panchabutas). Те са: земя, вода,огън, вятър и етер. Аннамая коша  се поддържа обикновено чрез приетата от нас храна (анна).
  2. Пранамая кошаенергийната обвивка. Прана е основната градивна структура на вселената. Праничната енергия тече по надите (енергийни канали) към клетките на всяко живо същество и ги поддържа живи и здрави. Според нуждите, прана би могла да се придвижва из тялото. Ако ние искаме да използваме някоя част от тялото си, то тя  има нужда от енергия. Ето защо прана се насочва натам. Ако в някой орган неконтрулируемо се натрупа или липсва прана, то той заболява. Без прана тялото ни е безжизнено, мъртво. Всички живи същества, които дишат, имат развита пранамая коша. Неживата материя също има пранамая коша, но в тях тя е в латентно състояние.

 

     Пранамая коша се състои от:

 

     *5-те основни видове енергия: прана, апана, самана, удана, вияна;

     *5-те органа на действието (каrma indriyas): уста, ръце, крака, анус и гениталии;

        В тази коша ние усещаме : глад, жажда, топло, студено.      

 

     Маномая коша- емоционалната обвивка (manas нисшия ум) – нашите мисли, чуства, емоции. Склонността за харесване или нехаресване е в тази обвивка. Тя създава привързаности. На базата на своя емоционален характер, на „харесване”и „нехаресване”, тази обвивка реагира много бързо на външни субекти. Маномая коша при животните и хората е добре развита. Растенията също имат маномая коша, но  тя е по-слабо развита. Дистресът, който е причина за много болести, води своето начало именно от тази коша. Повечето съвременните заболявания като астма, диабет, повишено кръвно налягане и страхови неврози, се дължат на стрес, породен във Маномая коша (емоционалната обвивка). Те възникват в следствие на нашите действия, които от своя страна се ръководят от емоциите ни.

 

     Вигянамая коша е интелактуалната обвивка (интелекта - buddhi) на човешкия ум (аntahkarana).  В тази обвивка е нашата способност  да раличаваме кое е правилно и кое не. Когато емоционалната част на ума на базата на нашите препочитания – харесване и нехаресване - ни води към грешни действия, интелектуалната част на ума може да ни върне на правия път. Тази обвивка различава кое е добро, кое е лошо, кое е правилно, кое е грешно и кое може да ни създаде дълготрайно щастие. Вигяна не е само информативно знание, а различителната способност, проницателността - т.е. мъдрост. Йогите и мъдрите хора имат добре развита Вигянамая коша. Всички хора, освен умствено неразвитите, се раждат със зачатъци на Вигянамая коша. При растенията, животните и неживите неща Вигянамая коша е в латентно състояние. Това, което различава човека от животното е  buddhi (интелекта, проничателността, способността за различаване)

 

     Анандамая кошаблажената обвивка -  Това е най-фината от петте обвивки. Тук няма нито емоции, нито болка, нито тревоги, нито вълнения. Това е състояние на тишина, спокойствие, блаженство, състояние на пълна хармония и съвършенство. Тук е истинския мир. Само човек може да постигне това състояние чрез интелекта и Йога. Всеки човек, все някога през живота си  изживява това състояние, когато успее да възпрепятства непрекъснатия поток от мисли. Всички живи и неживи организми притежават тази обвивка, но в спящо състояние При хора, постигнали самоосъзнаване и при светците тази обвивка на  щастие и блаженство е напълно развита

        Нарушения в Маномая коша водят до увреждане в Аннамая коша чрез Пранамая коша. Ето защо лечението на психосоматичните заболявания трябва да обхваща тези три слоя, за да се постигне един бърз резултат. За да имаме обаче по-дълготраен успех трябва да работим и върху Вигянамая коша и Анандамая коша.

        В  Йога Терапията при лечението на психосоматични заболявания като астма или високо кръвно например, не се разглежда само физическото тяло, както е в модерната медицина. С помощта на различни Йога методи се въздейства върху различни страни на нашето съществуване. Различните практики в Йога и Упанишадите(индуиски философски трактати) хармонизират нарушенията в петте коши и лекуват последствията на психосоматичните заболявания. Наследствените заболявания могат да бъдат възпрепятствани чрез подържане на един здравословен начин на живот. Основните постулати в Йога: правилно хранене, правилно изпълнявани упражнения, правилна релаксация биха могли да предотвратят всяко психосоматично заболяване и да отстранят от корен.

 

 

 

 

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник