Силата на Санкалпата

 

Думата "SANCALPA“ (на санскрит) погрешно се превежда като непоколебимост, твърдост, убеждение, решение. Санкалпата е мощна техника, която превръща динамичната умствена сила на волята, iccha Shakti, в жизнено реално съществуване. Формата, която се дава на тази психическа сила зависи от командата или посоката, която й се дава от извършващия санкалпата.
Свами Сатянанда казва, че санкалпата е наука. Тя не е просто една идея, едно намерение, че аз искам нещо и ако направя малко садхана (духовна практика), то ще се случи. Не. В санкалпата психическата енергия става по-мощна от материята и с такава сила можеш да осъществиш нещо, което иначе е невъзможно да се постигне. Така, че ние не говорим за обикновено желание или празна прищявка свързана с нашата егоцентрична индивидуалност.
Позволи на твоята санкалпа да се превърне във вдъхновение на твоето търсене на духовно извисяване. Направи го такова нещо, което ще освети твоята цялостна личност. Не изразходвай мощната сила на санкалпата за да се освободиш от незначителни навици или страсти, защото тези неща ще преминат, когато твоята санкалпа стане реалност в  живота ти.

ИЗБОР НА САНКАЛПА
Санкалпата  е молба, послание  нa душата, което ще й помогне да се освободи от ограниченията на човешката си форма. И следователно й позволява да се роди от желание, идващо отвъд психическа, ментална или емоционална нужда.
Само една единствена санкалпа е в сила по всяко време и за да решиш дали тя ще е краткосрочна или дългосрочна, трябва да преминеш отвъд интелекта си. Разбира се, това не е нещо, което друг може да избере за теб и вместо теб. Това трябва да бъде решено само и единствено от теб.
Санкалпата ще се породи в момент на вдъхновение, когато си в състояние да чуеш най-дълбокото желание, излъчващо се от вътрешното ти аз. Опитай се да останеш неподвижен и тих, тялом и духом. Помоли най-съкровенния си източник да разкрие пред теб санкалпата, така че утвърждението да дойде в съзнанието ти  в чист, непоколебим и точен вид. Кажи си „ Аз ще открия моята санкалпа“.
Когато такава санкалпа ти е разкрита от дълбините на твоята същност, и ти я приемеш със смирение и уважение, тя може да се превърне в средство за преодоляване на каквито и да е препятствия по духовната ти пътека. С нея може да постигнеш и невъзможното.
Дай си достатъчно време да вземеш решение относно твоята санкалпа, защото веднъж избрана, тя не бива да бъде променяна докато не стане реалност в живота ти.
Изгради своята санкалпа в мощна мисловна форма, в най-краткото, най-ясното, най-простото и максимално позитивното изявление, твърдение, в рамките на 5-6 думи или по-малко, започвайки с „Аз ще .....“. И запомни- тя не трябва да се разкрива пред никой. Това ще допринесе да се запази потенциала й.

ПОВТАРЯЙ СВОЯТА САНКАЛПА
Когато твоята санкалпа стане позитивно и осъзнато твърдение, тя е готова да се използва като градивна цел, за да даде позитивна насока на съществуването ти.
Когато повтаряш своята санкалпа, това трябва да е така сякаш цялата ти мисловна и емоционална енергия, цялата ти вяра, цялата ти искреност и отдаденост са концентрирани във формата на просто, позитивно твърдение. Когато си го повтаряш мислено, го прави с пълното убеждение, че то ще се сбъдне в ежедневния ти живот.
Мощта на създадената от теб санкалпа, може да се превърне в такава огромна сила, че може да промени хода на твоята съдба.
Всеки момент от деня или нощта е възможност да затвърдиш и да засилиш санкапата си. Мисли за нея или мислено си я повтаряй по всяко време. Много е важно да търсиш моментите когато умът ти се чувства най-възприемчив и тогава позволи на посланието да навлезе дълбоко в фината същност на твоето същество. Примерно: повтори я като първа мисъл когато се събудиш; като твоя последна мисъл преди да заспиш; в началото и края на духовната ти практика-садхана; в началото и края на йога нидра; и преди и след храненията.
Веднъж избрал своята санкалпа, никога не я поставяй под съмнение. Винаги запазвай позитивното си отношение към нея, без намек за съмнение или негативност. Това ще запази чистотата и силата й.
Понякога може да чувстваш, че между теб и твоята санкалпа съществува огромно празно пространство. В такива моменти мислено я повтаряй и визуализирай, сякаш тя се сбъдва непосредствено пред очите ти в жива реалност.
Силата на твоята мисловна енергия е способна на огромна интензивност и ако можеш да овладееш тази сила, всяко нещо, за което настроиш ума си  ще се сбъдне.

 

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник