Основни термини в йога

 

Има много видове йога, всяка от които може да удоволетвори различните нужди на всеки човек. Но Хатха йога е тази, с която големите учители по йога препоръчват да започнем. Сричката 'ха' означава слънце или жизнената енергия /праната/, а 'тха' - луна, символизираща умствената енергия, съзнанието. В нашето тяло има 72 000 нади или енергийни канала, но три са главни – Ида, Пингала и Сушумна. За да бъдем здрави, изпълнени с енергия и в хармония със себе си и света около нас, тези два потока слънчевия и лунния, Ида и Пингала, трябва да бъдат уравновесени. За да се пробуди по-висшия потенциал в нас, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хатха йога. Основните техники на Хатха йога са асаните, шестте шаткарми (прочистващи и детоксикиращи техники), практики за събуждане на праната (пранаяма или дихателните упражнения), мудра и бандха.

 

Асана

                                       


Асана  е специфична поза на тялото, която отваря енергийните канали и психо-енергийните центрове (чакри). Асаните развиват стабилност на тялото и ума и довеждат до състояние на жизненост и здраве чрез разтягане частите на тялото, масажиране и стимулиране на енергийните центрове и вътрешните органи. Съществуват няколко основни групи асани:
- паванмуктасани - освобождаващи енергийните блокажи в тялото
- напред навеждащи
- назад навеждащи
- изправени
- обърнати
- увиващи се
- балансиращи
Всяка асана има различна степен на сложност, всяка група или отделна асана имат влияние върху различните нива на съществуване - физическо, умствено, емоционално, енергийно. Като цяло асаните силно енергетизират и развиват потенциала на човешката личност.
Научни разработки доказват, че редовното практикуване на асани предотвратява болести, лекува психо-соматични заболявания и стрес.

 

Пранаяма


Праната е виталната енергия, съдържаща се навсякъде в природата и благодарение на която съществуваме. Пранаяма са дихателни практики, които увеличават количеството на прана в човешкото тяло. Съществуват няколко вида дихателни практики - балансиращи, енергетизиращи, загряващи, успокояващи и охлаждащи. Практикуването на пранаяма повишава капацитета на дишане, подобрява жизнените функции на целия организъм и води до балансиране на нервната система и подобряване работата на мозъка.

 

Релаксация


Под релаксация се има предвид освобождаване от напрежението едновременно от ума и тялото за определен период от време, за да си позволим пълно отпускане и презареждане. Това по принцип е смисълът на съня, но поради напрегнатия живот, които повечето хора днес водят, сънят вече не играе пълноценно ролята си. Той разбира се е необходим, но трябва да е допълнен с техники, които бързо и ефективно премахват стреса и тревогите. Човек, които наистина може да релаксира е способен да възстанови умствените и физически сили и да се концентрира, когато това е необходимо. Релаксацията води до силна воля, а напрежението до разпиляване на енергията и разфокусиране.
Релаксацията е необходимост в живота на всеки. Всички практики на йога довежда до релаксация и ревитализация на тялото и ума, било то чрез асани, пранаяма, медитация и други. И все пак има някои специални техники, които не са сложни и довеждат до бързо релаксиране. Техниките за релаксиране откъсват съзнанието от емоционално заредените мисли и насочват вниманието към дейности, които са емоционално неутрални, като например осъзнаване на дишането, или различните части на тялото. Почти е невъзможно за някого да остане напрегнат, ядосан или нервен, ако насочи вниманието си към големия пръст на крака. По този начин релаксацията спира безмислените и безкрайни предъвквания на проблемите. Подсъзнанието има потенциала и силите да разреши проблемите без да е нужно мисловният процес да е на съзнателно ниво.
Една от най-ефективните и силни техники за релаксация е Йога нидра или Йогийски сън.

 

Мудра

 


Психоенергийни жестове или специално положение, направено с ръце, очи или цялото тяло, което канализира праната, като не и позволява да се разпилява и я насочва към различните енергийни центрове (чакри), създавайки определена настройка на съзнанието. Някои мудри се правят самостоятелно, други в комбинация с асани и праняма.

 

Бандха


Буквално от санкрит думата означава "задържане", "заключване". Целта на бандхите е да локализират и задържат праната в определена част на тялото. Те могат да бъдат практикувани самостоятелно или заедно с мудри, пранаяма и асани.Когато са комбинирани по този начин, те събуждат психични качества и са помагателно средство за по-висшите практики в Йога (например крия практики).

 

Пратяхара

Пратяхара е петата степен на Раджа йога, означава отдръпване на сетивата. Практика на откъсване на вниманието от сетивните органи и насочването му навътре. Основна пратияхара техника е Йога нидра.

 

 

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник