Разликата между Йога и спорта

Йога е древна наука, датираща от преди повече от 5000 години, която е била разпространена по целия свят. Тя е философия и начин на живот, практики, чрез които постепенно придобиваме контрол над тялото, ума и емоциите си.

Повечето хора, непознаващи философията на Йога, свързват йога единствено с йога асаните, като ги възприемат погрешно като физически упражнения. Всъщност йога асаните са част от системата йога.

В „Йога сутра” мъдрецът Патанджали, разяснява осемте стъпки в Раджа Йога. Асана е една от тези стъпки. Всяка от тези осем стъпки е важна сама по себе си. Не само йога асаните. Йога не е физическо упражнение, при което напрягаме мускулите си, потим се и ни става горещо, както става при спортуване. Йога е начин на живот - учим се да живеем правилно, да бъдем щастливи и здрави, и да израстваме като човешки същества.

От къде идва тази погрешна представа, че йога е физическо упражнение? Вярно е, че упражненията и йога асаните са свързани с мускулната система в тялото. Но между двете има съществена разлика. Във физическото упражнение има акцент върху движението на мускулите, докато при йога асана фокуса е върху стабилността и неподвижността на мускулите. Патанджали е дефинирал йога асаната като „стабилна и удобна поза”.

Как се постига това състояние на стабилност и неподвижност в йога асана? При практикуване движенията трябва да са много бавни. Ако движенията са бързи, тогава ще е трудно да се постигне стабилността в по-късните етапи. При бавното движение може да се постигне отпускане на мускулите и напрежението да бъде освободено. За това се изисква концентрация върху тялото и движенията. Мускулите, участващи в движението, ще бъдат напрегнати и разтегнати само толкова, колкото е необходимо. А тези мускули, които не взимат участие, ще запазят релаксирано състояние.

При спортуване мускулите трябва да работят допълнително, има повече стрес и напрежение за тях и след това те имат нужда от почивка. В йога асана няма такова пренапрягане и съответно мускулите не се уморяват. Дори обратното, мускулите стават по-издържливи и съответно имат повече енергия.

При физическите упражнения кръвообръщението и кръвното налягане се повишават и сърцето е необходимо да извършва допълнителна работа. В йога асаната имаме обратен резултат. Поради бавните движения, мускулите не се напрягат твърде много. И щом вече сме заели определена поза - асана, необходимостта от кръвоснабдяване е намалена и напрежението върху сърцето се облекчава. С течение на времето, колкото повече правим йога, сърцето става все по-стабилно и с по-бавен пулс.

Само привидно изглежда, че от осемте степени на Раджа йога, асаните приличат на обикновени физически упражнения. Но те не бива да се практикуват като обикновени упражнения. Останалите етапи на Раджа йога нямат особена прилика с упражненията.

Йога е древна философия, която ни учи преди всичко да бъдем осъзнати. Йога е начин да овладеем негативните аспекти на нашия характер и да развием позитивни качества, които да ни издигнат и да променят както нас, така и атмосферата около нас.

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник