Йога

Какво е йога?

Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога.

Йога е пътят, който води човека към опознаване на себе си. Тя му помага да направи тялото си здраво и силно и да освободи организма си от всякакви токсини и ненужни вещества, които смущават функционирането му.

Йога изправя човека пред бъркотията в ума му и пред грешките и комплексите в неговата личност. Помага му да се освободи от ограничения си начин на мислене и от предразсъдъците, с които обществото и заобикалящата го среда са изпълнили съзнанието му. Тя го води обратно към неговия собствен център и му помага да открие себе си, да разбере кой е той в действителност и какво всъщност иска от живота.

Думата йога означава „съюз“ или „единство“ и произлиза от санскритска дума, която означава „свързвам“. Този съюз или свързване в духовен смисъл се разбира като съюзът между индивидуалното съзнание и универсалното съзнание.

Науката йога започва да работи първо върху най-външният аспект от човешката личност, физическото тяло, което за повечето хора е началната стъпка в йога. Когато се чувства дисбаланс на физическо ниво, органите, мускулите и нервите не функционират в хармония, а по-скоро действат един срещу друг. Целта на йога е да се постигне перфектна координация на различните телесни функции така, че те да работят за хармония на цялото тяло.

След физическото тяло, йога действа на умствено и емоционално ниво. Много хора страдат от фобии и неврози причинени от стреса и ежедневните проблеми. Йога не може да предложи лекарство за живота, но може да ни разкрие един доказан метод се справим с него.

Чрез практиките на йога ние развиваме осъзнаване за взаимовръзката между емоционалното, умственото и физическото ниво и как дисхармонията в някое от тези нива оказва влияние върху другите. Постепенно това осъзнаване ни води до разбиране и усещане на по-фините полета на съществуване.

Съществуват много видове йога: раджа, хата, гяна, карма, бхакти, мантра, кундалини и др. и могат да се открият множество текстове, които описват различните видове йога в детайли. Всеки трябва да открие за себе си този вид йога и тези практики, които са най-подходящи за него и неговите нужди.

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник