Петте аспекта

В своето учение Свами Вишнудевананда систематизира петте най-важни аспекти на древната философия Йога, правейки я общодостъпна и разбираема за хората на Запад. Прилагайки тези пет основни принципа, човек ще съхрани и подобри своето здраве, тялото ще стане гъвкаво и младо, умът – спокоен и концентриран, а душата ще изпита радостта и покоя, които са и вътрешноприсъщи. Човек ще разбере какво напрактика означава йога и ще открие своята най-важна цел в живота – да познае Себе си.

Системата на Свами Вишнудевананда за здраве и вътрешно щастие включва:

1. Правилно упражняване на тялото /асани/;

2. Правилно дишане /пранаяма/;

3. Правилно релаксация;

4. Правилно хранене ;

5. Положително мислене и медитация.

Правилно упражняване е първият аспект, според учението на Свами Вишнудевананда. Нашето физическо тяло е предназначено да се движи и да извършва физически упражнения. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите, с течение на времето се появяват болки в тялото и то се разболява.

Има много съвременни спортни дисциплини, които са предназначени да развиват мускулите на тялото. В йога тялото се възприема като превозно средство на душата. Асаните, физическите упражнения в йога, въздействат не само върху тялото, Те имат холистично въздействие върху човека – балансират ни, укротяват емоциите, разширяват умствените и духовните способности.

Правилно дишане е вторият фундаментален аспект на йога. Йога ни учи как да използваме максималния капацитет на белите си дробове и как да контролираме дъха си. Науката за дишането в йога се нарича Пранаяма. Практикувайки пранаяма, човек придобива контрол върху дишането, а от там и върху ума. Когато дъхът е забързан, умът е разсеян и напрегнат. Успокоявайки дъхът, и умът се успокоява. Правилното дишане се извършва дълбоко, бавно и ритмично. То увеличава жизнеността и прояснява ума.

Повечето хора използват само една малка част от капацитета на дробове си. Те дишат плитко и едва разширяват гръдния си кош. Раменете им са прегърбени, имат болки в горната част на гърба и врата и не доставят необходимото количество кислород на организма си. За да се отстранят тези проблеми е важно да се практикува пълно йогийско дишане.

Правилна релаксация е третия аспект на йога, според учението на Свами Вишнудевананда. Йога ни учи на изключително мощни техники за дълбока релаксация, чрез които се обновява нервната система и се постига дълбоко усещане за вътрешен мир.

Когато тялото и умът постоянно се пренатоварват, техните естествени способности за работа намалят. Съвременият начин на живот е раздалечил хората от природата. Много хора дори са забравили, че почивката и релаксацията са най-естествения начин за презареждане с енергия. Дори когато се опитва да почива, съвремения човек изразходва много физическа и умствена енергия. Той не знае как да се освободи от напрежението.

Ние изразходваме повечето от нашата енергия като държим мускулите си в непрестанна готовност за работа, вместо реалното и извършване. За да знаем как да балансираме работата на тялото и ума и как да се освобождаваме от натрупаното напрежение, е необходимо да се научим да релаксираме.

През деня нашето тяло произвежда всички необходими вещества и енергия необходими за следващия ден, но често се случва те да бъдат изразходвани само за няколко минути при изпадане в лошо настроение, гняв или силно раздразнение. Процесите на избухване или подтискане на гнева с времето се превръща в навик. И в двата случая резултата е катастрофален, както за тялото, така и за ума.

По време на пълна релаксация не се изразходва почти никаква енергия.

Знаем, че всяко действие е продиктувано от мисълта. Мислите приемат форма чрез действията. Точно както умът изпраща съобщения на мускулите, заповядвайки им да се движат, така умът може да изпрати команда на уморените мускули да релаксират. В йога има техника за релаксация посредством автосугестия. В поза Шавасана мисълта преминава през всички части на тялото и им дава нареждане за отпускане и релаксиране.

Правилно хранене е четвъртият аспект на йога. Освен че е отговорна за правилното функциониране на нашето физическо тяло, храната въздейства изключително много и върху ума. Затова е добре да се набляга на тези продукти, които имат успокояващ ефект (всички природни, непреработени храни) и да се изключат стимулиращите като месо, риба, прекомерна употреба на кафе, алкохол и опиати.

Йога препоръчва лакто-вегетарианската диета. Тя включва чисти, прости и натурални храни, които са лесно смилаеми и полезни за здравето. Простите ястия улесняват храносмилането и усвояването на храната. Препоръчват се непреработени храни – плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови култури. Преработените, рафинираните и преминалите дълга топлинна обработка храни нямат голяма хранителна стойност.

Трябва да помним мотото: „Ядем, за да живеем, а не живеем, за да ядем!”. Храната трябва да се използва като лекарство. Целта на храненето е да ни снабдява с жизнена сила или прана. Затова най-добрият хранителен режим на човекът, който се занимава с йога, е простата диета от естествени и пресни храни.

За да може човек по-добре да разбере този подход към храните, е добре да се запознае с трите гуни – тамас, раджас и сатва. Всяка храна, както и всяко нещо в природата и живота, спада към една от трите гуни.

Позитивно мислене и медитация представляват петият фундаментален принцип от йога, според учението на Свами Вишнудеванада. Това е най-важният аспект от всички. Ние се превръщаме в това, в което мислим. Необходимо е да се стараем да поддържаме позитивни и съзидателни мисли, тъй като това ще допринесе за нашата жизненост и здраве, ще направи ума радостен и умиротворен. Позитивно отношение към живота може да се изгради чрез изучаване и практикуване на философията на Веданта.

Чрез редовно практикуване на медитация, ние се научаваме да контролираме ума. Контролът върху ума спира мислите, довежда до състояние на дълбок покой и блаженство.

Само когато повърхността на едно езеро е неподвижна, ние можем да видим дъното ясно.Това не е възможно, ако повърхността е набраздена с вълни. По същият начин, едва когато умът е спокоен, неподвижен, празен от мисли и желания, ние можем да видим нашата истинска Същност.

Има два начина да концентрираме ума. Външно – върху някакъв обект или вътрешно върху „Аза”. Способността за умствена концентрация е присъща на всеки. В повечето случаи ние умеем да фокусираме ума си върху външни обекти, но не умеем да го фокусираме навътре в себе си. Когато умът е напълно концентриран, времето минава незабелязано, като че не съществува. Когато умът е фокусиран, няма време. Времето не е нищо повече от модификация на ума. Времето, пространството и всички външни преживявания са сътворени от ума. Щастието, постигнато чрез ума, е временно и краткотрайно. То е ограничено по природа. За да постигнем състояние на постоянно щастие и абсолютен мир, трябва първо да знаем как да успокоим ума, как да се концентрираме и как да отидем отвъд ума. Чрез насочване вниманието на ума навътре към себе си, ние можем да задълбочим преживяването на концентрация. Това състояние на преживяване отвъд ума се нарича медитация.

В Йога има много предмедитативни практики като йога нидра, антар мауна и др. при които се учим постепенно как да отдръпнем сетивата и да насочим ума навътре към себе си. С практиката ума постепенно се изчиства от натрупаните самскари (впечатления), и става по-спокоен и устойчив, а ние се чувстваме по-умиротворени и щастливи.

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник