Аюрведичен тест

Аюрведа е древна наука за здравето и дълголетието. Тя е част от ведическите писания, свещените текстове на Древна Индия. Всички те пренасят своята мъдрост през вековете от незапомнени времена до наши дни. Аюрведа е изначалната медицина, дадена ни от Данвантари (проявление на Бог Вишну). Тя съдържа методи за провеждане на профилактика, диагностика и лечение на различните видове болести, атакуващи грубото и фино материално тяло. Аюрведа е практична наука за живота, чиито принципи са универсални и приложими във всяка сфера на човешката дейност. Този поглед върху света дава възможност на търсещите духовна хармония, спокойствие и дълголетие да се докоснат до Божественото и Непреходното чрез един от Неговите аспекти - науката за тялото. Тялото, според Аюрведа, е янтра, която приютява душата в материалния свят. Душата, за разлика от тялото, има вечна природа. Тя сменя своята янтра живот след живот, както се сменя овехтяла дреха. Ако се грижим за тази янтра според божествените закони, тя може да ни помогне за постигането на вътрешно и външно равновесие по пътя към съвършенството. Аюрведа ни дава разбиране за фините закони на природата (пракрити), които влияят върху нашето тяло и заобикалящата го среда. Елементите в природата, три-гуна (характеристиките на материята), три-доша (характеристиките на тялото) и карма (последиците от дейността) са обединени от Аюрведа в единна система. Попълнете приложения по долу тест за определяне на вида доша, която подхожда най-много на вашата личност.

 

ТЕСТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНАТА КОНСТИТУЦИЯ

Всеки може лесно да разбере характеристиките на тялото си, след като попълни специално изготвен тест за определяне на индивидуалната конституция. Тестът се състои от три раздела (всеки с по 25 избрани въпроса) – по един за всяка отделна доша. Попълнете внимателно теста, като се стараете да сте максимално честни и аналитични. Не се подвеждайте от идеалния образ, който всеки се опитва да изгради за себе си и околните. За всеки отговор „да”, поставете по 1 точка. Поставете точка за въпросното твърдение, дори и ако само една от изброените характеристики ви е присъща. Накрая съберете точките от всеки раздел и ги запишете поотделно най-отдолу. Обикновено, всеки притежава по две по-изявени доши. Едната от тях е водещата. Рядко се срещат хора с три-доша конституция – почти или напълно равен брой точки във всички раздели. Тези хора обикновено са много здрави и издръжливи, с което рядко някой може наистина да се похвали в днешно време. Те могат да следват който и да е от режимите, за която и да е доша, за да се чувстват добре. Но повечето хора, обикновено принадлежат към дву-дошовите типове. В този случай е необходимо да бъдат отчетени всички въздействия. За да избегне противоречията и си изготви подходящ режим и цялостен начин на живот, такъв тип човек трябва внимателно да балансира своето хранене, движение, работа и почивка.

 

ВАТА

1.Аз съм висок. / Нисък съм.

2.Слаб съм и трудно пълнея.

3.Имам суха, груба и тъмна кожа. Трудно изгарям на слънце.

4.Косата ми е тъмна, няма особен блясък, по-скоро е суха и тънка или много ситно къдрава.

5.Очите ми са тъмни, не са големи и особено изразителни.

6.Носът ми е гърбав или с преградка на върха.

7.Зъбите ми са изпъкнали, имат разстояние помежду си. Предните ми зъби са по-едри или не съвсем добре подредени. Имам слаби венци, които понякога кървят.

8.Ноктите ми са трошливи и с набраздена повърхност.

9.Пъпът ми е изпъкнал.

10.Имам бърза и лека походка.

11.Имам проблеми с храносмилането – повишен метеоризъм и склонност към констипация.

12.Говоря бързо и близките ми смятат, че съм много общителен и приказлив.

13.Действам бързо, без много да му мисля.

14.Аз съм енергичен, забравям да си почивам.

15.Лесно се изморявам.

16.Много лесно се паля за нови идеи.

17.Бързо навлизам в новите неща.

18.Трудно взимам решения и понякога се колебая.

19.Настроенията ми често се сменят и понякога реагирам емоционално, дори непредсказуемо.

20.Често съм притеснен и тревожен, дори и без особена причина. Понякога имам тенденция да преувеличавам проблемите.

21.Трудно ми е да помня физиономии, имена, телефони, както и да уча наизуст.

22.Често не мога лесно да заспя. Понякога не спя добре, сънувам много и често се будя.

23.Трудно мога да следвам какъвто и да е режим.

24.Студеното време е много трудно поносимо за мен. Краката и ръцете ми са винаги студени.

25.Чувствителен съм към течение и пътувания.

 

ПИТТА

1.Имам среден ръст и телосложение.

2.Кожата ми е чувствителна, мека, червеникава или жълтеникава. При горещо време не се чувствам много добре, лесно изгарям на слънце.

3.Косата ми е рижава, руса, мека, лесно се омазнява, рано посивява и олисява.

4.Очите ми са остри, проницателни, зелени, сиви или пъстри.

5.Носът и брадичката ми са остри.

6.Зъбите ми са средни, жълтеникави.

7.Имам меки и розови нокти.

8.Пъпът ми е плосък (равен).

9.Имам много добър апетит и бързо, добро храносмилане.

10.Изпитвам силна жажда.

11.Не мога да не ям.

12.Прям съм. Понякога имам хаплив език.

13.Имам остър ум и добри ораторски способности.

14.Смятам себе си за ефективна личност.

15.Точен съм и целеустремен.

16.Настойчив съм.

17.Хората ме считат за упорит. Имам силна воля и добри пробивни способности.

18.Понякога съм педантичен за някои неща, обичам реда и мога силно да се отдам на някоя идея.

19.Критичен съм към себе си и околните.

20.Въпреки че не винаги го показвам, лесно се нервирам.

21.Лесно изгубвам търпение, понякога имам уклон към агресивност.

22.Понякога съм склонен към избухливост и ревност.

23.Обичам зимните спортове и студените храни и напитки.

24.Склонен съм към образуване на бенки и лунички.

25.Лесно се изпотявам, склонен съм към възпаления и екземи.

 

КАПХА

1.Имам тежко тяло и добре смазани стави.

2.Имам мека, бяла, бледа, хладна и по-плътна кожа.

3.Имам гъста, тъмна, вълниста, лъскава и здрава коса.

4.Имам големи, привлекателни, сини или ласкави тъмни очи с дълги и гъсти мигли.

5.Носът ми е объл (топчест) на върха.

6.Имам хубави, здрави и добре подредени бели зъби.

7.Пъпът ми е дълбок.

8.Имам нормално храносмилане, дори и когато пътувам.

9.Забравям да пия вода и течности.

10.Обичам люто.

11.Лесно напълнявам.

12.Мога да спазвам хранителни диети.

13.Имам бавна походка.

14.Действам бавно и методично, никога не бързам.

15.Аз съм много издръжлив и уравновесен.

16.Спокоен съм, устойчив, трудно се нервирам.

17.Понякога съм инертен.

18.Рядко съм превъзбуден.

19.Весел съм, добродушен, ласкав, незлоблив и незлопаметен.

20.Бавно усвоявам знанията, но усвоя ли ги, е за цял живот.

21.Имам дълбок сън.

22.Трудно ставам сутрин и имам нужда от повечко сън.

23.Мога да спестявам.

24.Обичам семейния уют.

25.Склонен съм към образуване на слуз, понякога съм вял, имам синузит, проблеми с гърлото, астма или други проблеми с белите дробове.

 

ВАТА ДОША

Санскритския термин „Вата“ идва от глагола „ва“, който означава „нося“, „движа се“. Нарича се още и „Ваю“- вятър. Вата доша има и пет поддоши - Прана ваю, Удана ваю, Вяна ваю, Самана ваю, Апана ваю. Вата е принципът на действието и отговаря за всичко в тялото свързано с движение - нервни импулси, кръвта по кръвоносната система, отделителните процеси и т.н. Вата доша обитава долната част на тялото, корема с дебелото черво, което означава, че запекът и разстройството за под нейно влияние. Под въздействието на Вата доша са хората с възраст над 50 години. В денонощието времето от 2 до 6 ч. сутрин и от 14 до 18 ч. след обяд е също под нейно управление. Есента, когато е студено и ветровито, Вата доша доминира. Вата е образувана от елементите Етер и Въздух. Затова тя е студена, лека, подвижна, лесно променяща се. От тук и лесното излизане от равновесие на Вата доша. Добрата новина, е че и бързо може да бъде върната обратно. Това става използвайки противоположните на вата доша качества - топло и влажно. Хората с изявена Вата доша са обикновенно с тънка костна система, слаби и високи или ниски на ръст. Суха кожа - особено в студено и ветровито време - бързи, насечени движения и походка. Умът е лесновъзбудим, постоянното мислене за разни неща често им носи безсъние. Заради бързия си ум те са много схватливи, лесно виждат същината и реагират мигновенно. Притежават развито въображение и фантазират с лекота. Имат способността лесно да печелят пари и бързо да ги харчат. Спестовността не е тяхно качество. Хората с водеща Вата доша трябва да избягват студени храни и напитки, сухи неща - чипс, солети, сушени плодове. Сушените плодове трябва да са накиснати. В студено и ветровито време, по възможност, да ограничат излизането си навън. Да си направят режим на деня и да го следват, за да не се поддават на поривите си да вършат хаотично и импулсивно нещата. Следването на тези простички изисквания ще помогнат на хората с изявена вата доша да бъдат в балансирано състояние. Да имат по-спокоен сън, да са по - организирани, по-здрави.

 

ПИТТА ДОША

Съединението на елементите Огън и Вода дава тази доша често е наричана „Огнената доша“-въпреки че в образуването участва и Вода. Питта идва от санскритската дума „тапа“, което означава „грея“, „загрявам“. Това е огненото начало в тялото и има пет субдоши наричащи се Агни- огън ( Пачака Агни, Раджака Агни, Садхака Агни, Бхраджака Агни, Алочака Агни ). Производна на Пачака Агни е Джатара Агни- това е храносмилателния огън, ферментите, аминокиселините- всичко онова, което разгражда храната в тялото. Горната част на корема, областта на тънкото черво е местообитаването на тази доша. В „Чарака Самхита“ се казва, че продължителния живот, издръжливостта, красивия цвят на лицето, устойчивостта срещу заболявания, топлината на тялото се дават от Агни, ако той не е приглушен или не гори твърде силно. Тази доша в денонощието управлява часовете от 10 ч до 14 ч и от 22 ч. до 02 ч. Лятото е под нейно влияние, както и зрялата възраст при хората. Питта управлява способността да опознаваме и възприемчивостта ни. Излязлата от равновесие Питта се проявява като гняв, раздразнителност, агресия, ненавист, осъждане и критикуване на всичко наоколо. Хората с водеща Питта доша са с хармонични, атлетични тела, правилни, привлекателни черти на лицето. Не променят рязко теглото си. Кожата им е топла и не понася слънцето - трудно прави загар. Лесно се потят и това може да е причина за леко киселия мирис идващ от тях. Характерен признак за Питта е ранното оредяване и побеляване на косата. Имат проницателни очи и често не могат да търпят силна светлина. Зъбите може да имат жълтеникав цвят. Хората с Питта конституция са енергични, действени натури, с изявени лидерски, управленчески, организационни качества. Обичат реда, подредеността. Привличат се от риска, но пресметнатия риск. Притежават състезателен характер. Обичат разкоша, лукса и харчат пари за бижута и скъпи подаръци. Когато Питта нараства и излиза от равновесие, тази енергичност прераства в деспотизъм, експанзивност- на всяка цена да е тяхното. Непокрито самочувствие, гордост, заядливост и неоснователна взискателност към останалите. Сприхавост и гняв. Агресия. За да не излиза от равновесие Питта доша, не бива да се прекалява с лютите храни, киселия и соления вкус, силно подправените ястия. При увеличена Питта да се използват охлаждащи напитки на ментова основа, айрян, кисело мляко. Подправки като кориандър, мента, резене, джоджен. Основно правило за хората с Питта доша е умереност във всичко. Никакъв алкохол и тонизиращи неща.

 

КАПХА (КАФА) ДОША

Кафа доша е образувана от съединяването на елементите Вода и Земя. Тези елементи придават на дошата плътност, влажност, гладкост, тежест, устойчивост, мекота. Името „Кафа“ идва от санскрит, от корените „Ка“- „Вода“ и „Пха“- „пищно израстване“, „разцъфтяване“. Тя също има пет поддоши- Кледака Кафа, Аваламбака Кафа, Бодхака Кафа, Тарпака Кафа, Спешака Кафа. Под влиянието на Кафа са часовете от 2 ч до 6 ч сутринта и от 14 ч до 18 ч, Зимата, бебетата и децата са са също под нейно влияние. В тялото, Кафа доша контролира областта на гърдите, шията и главата. Натрупването на секрети в синусите, бронхите и стомаха е Кафа проблем. Кафа доша е най-устойчивата от всички доши. Хората под под влияние по-рядко посещават лекар, по-трудно се разболяват и самата доша трудно излиза от равновесие. Тя е отговорна за лимфната и ендокринната система, смазването на тялото, секрецията, здравината на костите, силната памет. Хората с изявена Кафа конституция имат плътно тяло, гладка кожа, гъсти коси, големи и красиви очи, здрави зъби. Притежават дълбока, устойчива вяра, любвеобилни са, състрадателни. Когато Кафа е излязла от равновесие, това води до увеличаване на телесното тегло, хормонални нарушения, диабет, оттоци, болести на горните дихателни пътища, нарушение на микроциркулацията на кръвта, алергии, астма, слабост при събуждане, мързел, сънливост. На психическо ниво, любвеобилността се превръща в силна привързаност, до болезненост. Силно развито желание за притежание, алчност, скъперничество. Заради своята неподвижност е трудно да се вкара Кафа в равновесие и са необходими упорити усилия. В случай на увеличена Кафа, обикновенно се прибягва до диети увеличаващи Питта доша- загряващи и изсушаващи.

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник