Астрология

 

 

В себе си имате микроскопичен филм за историята на вечността, човечеството и сътворението.
Не съществува нищо, което вече да не сте.
(Свами Сатянанда Сарасвати)

Според тантра микрокосмосът и макрокосмосът са огледални отражения един на друг. Крайъгълният камък в астрологията – текста „Изумрудения скрижал”, написан от  митичния й основоположник Хермес, казва: „Каквото на небето, това и на Земята”. Не може да не отбележим също сходността в конфигурацията на Слънчевата система и структурата на атома. Цялата вселена – от най-малкия атом до най-гигантската галактика, били те видими или невидими, всички те са едно тяло, тялото на Богинята, управлявано от непроявеното съзнание – Бог.
Целта на астрологията и на йога е една и съща – разширяване на човешкото съзнанието и осъзнаване на нашата истинска същност. Осъзнаването на нашият вътрешен Аз, носи вътрешна хармония, спокойствие и блаженство.Астрологията казва, че сме дълбоко свързани с ритъма на вселената и насочва вниманието към синхронността между движението на планетите и събитията в живота ни. Астрологията разкрива модела на привидно хаотичните обстоятелства в живота. Този модел е изключително фин, могъщ и сложен, както и динамичен и съзидателен, и никога не се повтаря.
Независимо от  постоянната си изменчивост, основните му характеристики са фиксирани – Слънцето изгрява всяка сутрин от изток, но точното разстояние и приблизителното положение между Слънцето и Земята никога не са еднакви.

От началото на времето до края на сътворението е невъзможно да станем свидетели на два напълно еднакви залеза. От началото на съществуването до края на времето няма да се родят двама души, които да вървят по един и същ път.
Астрологията ни дава възможност да осъзнаем, че сме едно цяло с вселената. Планетите, Луната и звездите живеят в нас като мощни архетипи в съзнанието ни.Основната същност на петте татви: земя, вода, огън, въздух и етер, се проявява в телата ни като петте сетива: мирис, вкус, допир, зрение и слух. Няма разлика между планетите на небето и планетите в нас, между космичните елементи и частите, които съставят собственото ни тяло.
Запознавайки се с хороскопа си ние се доближаваме до нашето вътрешно Аз, осъзнаваме задачите, които сме дошли да разрешим, осъзнаваме слабите и силните си страни, получаваме по-дълбоко виждане за събитията в нашия живот.
Геометричният чертеж на астрологичната карта (или хороскопа) представлява окръжност, разделена на дванайсет равни части ( дванадесетте дома и дванадесетте зодиакални знака). Във вътрешността на окръжността са записани астрономическите положения на планетите от Слънчевата система, Слънцето и Луната в своето положение спрямо Земята. Простите геометрични фигури, които ще видим, когато свържем планетите с прави линии – триъгълници, квадрати и други, се наричат аспекти, а аспектите са чертите на нашата индивидуалност, природа и съдба. Те показват структурата на космичните сили, които наследяваме в момента на раждането си. Хороскопът е нашата лична янтра, картина на финото ни тяло, интегрирано в останалата част от сътворението.

В тази окръжност цялата проявена вселена непрекъснато се движи. Танцуващите модели са почти предсказуеми, но никога не се повтарят. Всички тези светещи точки пресичат или приближават някоя точка от личната ни астрологична конфигурация, и отключват специфични преживявания или събития. Основната същност на едно събитие е предвидима – времето, в което важните аспекти се сключват лесно може да бъде изчислено, но действителното преживяване по време на аспекта никога не е едно и също за двама човека.

Например може да предвидим, че първото завръщане на Сатурн (което се случва около 29- годишна възраст ) щенакара човек да съзрее, да поеме отговорност за своите действия и да реши кои цели в живота са наистина важни и заслужават да им бъде отдадено време и енергия. Въпреки това аспектът може да се прояви по коренно различни начини – от изключително болезнено до изпълнено с щастие преживяване (и всичко между тях).

Всичко зависи от собствената ни връзка с психологическия архетип на Сатурн в нас и от баланса на неговата татва в тялото ни. Няма „лоши” и „добри” аспекти между планетите. Нещата, които харесваме приемаме за „добри”, а тези които не харесваме мислим за „лоши”. Сатурн иска от нас да порастнем и да поемем отговорност за собствените си действия. Ако превърнем това в наша собствена цел, преживяването ни ще бъде изпълнено с щастие и блаженство. Когато нашата воля и волята на цялото са в хармония, преживяването винаги е положително и креативно. Когато се опитваме да наложим волята си на вселената, мислейки си, че знаем повече, идва ред на нещастието. Ако осъзнаем, че между нас и цялото няма разлика, тогава ще настъпи хармония в живота, мислите и делата ни?

 

Оставете го да се случи, ако се случи  и както се случи. Никога не се тревожете за нищо.
Събитията сами поемат в предначертаната посока.
(Свами Сатянанда Сарасвати)

Повечето от нас прекарват живота си, отдадени единствено на външния свят, опитвайки се да забогатеят, да станат известни, стремейки се да притежават и да постигнат какво ли не, търсейки щастие. Повечето от нас се страхуват и не се осмеляват да погледнат вътре в себе си.

Това, от което се нуждаем, е да запалим светлинката вътре в нас. Веднъж запалена тази светлинка ще прогони тъмнината на невежеството, незнанието за собствената ни природа.

От чиста състрадателност към тях, аз, живеейки в самите тях, унищожавам мрака, роден от невежество, като запалвам ярката светлина на познанието (БогКришна към Арджуна, Бхагавад Гита, 10:11)

Това, което в началото усещаме като неизследвана територия, се обяснява изключително подробно и от двете древни науки – йога и астрология. Индия е истинско съкровище за света. Тя е запазила недокоснати великите учения на Упанишадите, Пураните, Йога и други. Щедрата, толерантна и състрадателна природа на хората й е позволила пълна свобода на преклонението и общуването с божественото. Всичко, което е извор на вдъхновение, и отразява божественото в собствения ни живот, се приема като обект на преклонение - от изолираните аскети, отдадени на сливането си с Абсолюта, до селските момичета, които се прекланят пред смокиновото дърво, всичко – планините, камъните, планетите, огъня, хилядите лица на Бог, безкрайния Абсолют. Най-важно от всичко е, че Индия е съхранила жива духовната традиция на Гуру парампара, която е аканда джьоти – вечната светлина, носена от началото на времето.

 

По света има хиляди секти и половин дузина религии, но целта е напълно изгубена. Днес те съществуват под формата на влиятелни организации, но не познават това, за което говорят
(Свами Сатянанда Сарасвати)

На Запад сме усъвършенствали във висока степен изкуството да наблюдаваме външния свят по начин, при който наблюдателят и обектът на наблюдение винаги са разделени. Изтокът е запазил и е задълбочил знанието, че ако някой обект се наблюдава достатъчно дълго с пълна концентрация, наблюдателят, обектът на наблюдение и процесът на наблюдение стават едно цяло. Знанието за единството на цялото творение (Шакти) и абсолютното съзнание (Шива) се е тълкувало много пъти по различни начини, с различни разкази и от различни гледни точки. Западът вярва в теорията на Дарвин и в това, че сме произлезли от случайно образувала се за първи път капчица органична  материя. Изтокът от своя страна вярва, че всички ние сме потомци на боговете и че в действителност няма разлика между личността и висшата реалност. Човек е произлязъл от Бог, живее в Бог и ще се слее отново с Бог. Ролята на астролога не е да предскаже бъдещето. Неговата задача е да подчертае това лежащо в основата на всичко единство, да ни помогне да разпознаем нашите вътрешни архетипи и да открием начин да се споразумеем с тях, да ни окуражи да правим с радост това, което трябва бъде направено. Има време за всичко, време за радост и време за сълзи, време за сеитба, както и за жътва. Когато плаваме и приближава буря, е време да свалим платната. Когато задуха попътен вятър, е време да ги разпънем широко. От помощ ще ни бъде също да знаем, че моментите на страдание не продължават вечно, нито щастливите мигове ще бъдат с нас завинаги.

Крайната цел на астрологията, както и на йога, е сливането на индивидуалния модел с цялото, на индивидуалното съзнание с космическото. Ние можем да преживеем петте татви на сътворението (земя, вода, огън, въздух и етер), като се свържем със собствените си пет сетива. С преживявнето на акаша, или безкрайното пространство, кръгът се , разпада и всички форми се размиват. Чашата с вода се счупва и водата се слива с океана.