Шивананда Йога

Шивананда йога е интегрална класическа йога по системата на Свами Шивананда. Чрез система от йога практики, включващи асани, пранаяма /дихателни упражнения/, медитативни техники, релаксация и мантри, се постига здраво тяло, спокоен и концентриран ум, удоволетвореност, радост и вътрешна хармония. Постепенно се разкрива нашият творчески потенциал и се доближаваме до нашето Вътрешно Аз.

 

Svami_ShivanandaСвами Шивананда Сарасвати е роден в Патамадай, Тамил Наду, Индия през 1887 г. в известно семейство с учени и светци в рода си. Той бил роден с естествен усет към живот, посветен на изучаването и практикуването на Веданта философия, с вроден стремеж да служи на всички и присъщо чувство за единност с цялото човечество.
Страстта му да служи и помага на хората го насочила към медицинска кариера и скоро вече практикувал там, където се чувствал най-необходим, в Малая. Преди това той се занимавал с издаването на Здравно списание. След няколкогодишно практикуване на докторската професия, открил че това, от което най-вече се нуждаели хората било правилно и истинско знание. И той посвещава живота си на разпространението на това знание.
Било е божия повеля и благословия за човечеството, че един доктор на тялото и ума изоставя своята кариера и богатство, за да поеме живот на санясин и да се преквалифицира да служи за духовното здраве на хората.
Заселва се в свещената долина на Ришикеш и през 1924 г. е посветен в Дашнами Саняса от Свами Вишвананда Сарасвати.
Практикувайки интензивно духовни практики и отречения, изгрява като голям йога, светец и мъдрец. Той пътува из цяла Индия, вдъхновявайки хората да практикуват Йога и да водят духовен живот. Основава "Общество за Божествен Живот" (Divine Life Society) през 1936 г., Йога Веданта Академия през 1948 г., чиято цел е разпространение на духовно знание и обучение на хората на Веданта и Йога. През 1953 г. Свами Шивананда свиква конференция "Международен Парламент на Религиите". Автор е на стотици книги за Йога и духовност. На 14 юли 1963 г. влиза в Маха Самадхи. През живота си е напътствал хиляди последователи и ученици от всякакви националности, религизна принадлежност и вероизповедание. Като един от духовните водачи на нашето съвремие, Свами Шивананда и днес вдъхновява хиляди търсещи и стремящи се към духовност ученици и хора по целия свят.

 

swami_vishnuСвами Вишну Девананда, ученик на Свами Шивананда, е роден на 31.12.1927г. След като завършва училище, няколко месеца работи като учител, а сетне влиза в Инженерния корпус на индийската армия. Именно докато е там, среща за пръв път своя гуру, и веднага след уволнението се присъединява към ашрама на Свами Шивананда, който се счита за най-големия съвременен светец на Индия. След една година се отказва от всичко светско и се отдава на живот на духовно учение и служба на човечеството. Приема името Свами Вишну Девананда. 13 години той остава в служба на своя гуру. След това става професор по хата йога в Академията "Веданта Форист", генерален секретар на Шивананда-ашрам и 2 години е личен секретар на Свами Шивананда.
През 1957 год. Свами Вишну Девананда слиза от подножието на Хималаите, за да разнесе поръката на своя гуру: "Разпръсни семената на йога на Запад!" И той върши точно това. Той пътува из целия свят, от един континент на друг, като преподава йога и създава центрове там, където дейността на неговия Учител може да намери почва.
Когато напуска Индия и отива на Запад, той прекарва една година в пътуване, лекции и демонстрации на йога в Цейлон, Сингапур, Хонг Конг, Индонезия, Австралия и Хавай. По-късно отива в Сан Франциско и прекарва още една година в пътуване из Северна Америка.
Скоро става ясно, че хората на Запад са така понесени от вихъра на живота, че нито знаят как да си почиват, нито как да водят здравословен живот. Той веднага решава да осъществи идеята си за йога-ваканция, и започва да търси подходящи места, където хората биха могли да практикуват петте основни елемента на йога: правилни упражнения, правилно дишане, правилна релаксация, положително мислене и медитация.
За няколко години са създадени центровете и ашрамите на Шивананда Йога Веданта. Това е мрежа от над 200 центъра, разположени в големи градове в целия свят, и пет ашрама, където хората могат да намерят тиха и спокойна обстановка, да се оттеглят от напреженията и вълненията на ежедневието.
Свами Вишну Девананда е авторът на известната "Пълна илюстрована книга по йога" и "Медитация и мантри".

 

“Health is wealth, peace of mind is happiness”
 “Здравето е богатство, вътрешния мир е щастие”
Свами Вишну Девананда

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник